Јавете се веднаш на +389 2 307 60 61

5 Придобивки од кохлеарните импланти за еднострана глувост

Едностраната глувост (SSD) се јавува кога постои тешко оштетување на слухот на едното уво, и нормален слух на другото уво.  Децата со SSD може да имаат значителни тешкотии во слушањето и учењето во бучни средини како што се  училниците. За особите со SSD, користењето на кохлеарен имплант може да им помогне во следните ситуации:

Повеќе: 5 Придобивки од кохлеарните импланти за еднострана глувост

ПРЕДНОСТИ ОД НОСЕЊЕ НА ДВЕ СЛУШНИ ПОМАГАЛА

Со губење на слухот на двете уши, квалитетот на звукот станува значително помал, потешко е да се лоцира изворот на звукот и да се разбере говорот. Центарот за слух  во мозокот се потпира на два независни „микрофони" - ушите.

Повеќе: ПРЕДНОСТИ ОД НОСЕЊЕ НА ДВЕ СЛУШНИ ПОМАГАЛА

Совети за безбедно управување со возило доколку имате оштетен слух

Дали сметате дека Вашиот слух  влијае на Вашата способност да возите безбедно и ефикасно? Дознајте повеќе за тоа како безбедно да се управува со возило доколку имате оштетен слух.

Повеќе: Совети за безбедно управување со возило доколку имате оштетен слух

Зошто ги сакаме гласните звуци?

Гласните звуци можат да го оштетат нашиот слух, но во ноќните клубови нè прават да се чувствуваме возбудени, да се дружиме повеќе, да ги намалиме потенцијалните конфликти и да имаме позитивно влијание врз бизнисот.(Според студија направена во Нов Зеланд)

Повеќе: Зошто ги сакаме гласните звуци?

СОВЕТИ ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА СЛУШНИТЕ ПОМАГАЛА ВО ЗИМСКАТА СЕЗОНА

Слушните помагала се дизајнирани да функционираат на многу ниски температури. Студеното време не претставува пречка за нивна беспрекорна работа и нивна постојана употреба, но ненадејната промена на температурата може да доведе до појава на поголема количина на влага која може да ја оштети електрониката на слушното помагало.

За да не дојде до кондензација и оштетување на електрониката на слушното помагало, потребно е да ги следите следните совети:

Повеќе: СОВЕТИ ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА СЛУШНИТЕ ПОМАГАЛА ВО ЗИМСКАТА СЕЗОНА

Грижа за слушните помагала на дождливо време

Сите слушни помагала се комплексни електронски уреди за кои е потребна посебна грижа и внимателен третман. Иако тие се исклучително стабилни и  направени од соодветни флексибилни материјали за максимална заштита, доколку не се третираат на правилен начин, може лесно да се оштетат.

Повеќе: Грижа за слушните помагала на дождливо време

БЕСПЛАТНО СЛУШНО ПОМАГАЛО

Доколку сте осигуреници на Р.Македонија и имате оштетен слух, можете да го искористите правото на подигање на бесплатно слушно помагало, кое е целосно покриено од Фондот за здравствено осигурување на Р.Македонија.

Повеќе: БЕСПЛАТНО СЛУШНО ПОМАГАЛО

КРАТКИ СОВЕТИ ЗА СПОРТУВАЊЕ СО СЛУШНИ ПОМАГАЛА

Современите слушни помагала се дизајнирани да бидат отпорни на влага и прашина, со цел да ги задоволат корисниците кои водат активен начин на живот и често спортуваат. Но, сепак постојат неколку совети кои треба да се практикуваат за  заштита на  помагалата од несакани надворешни влијанија.

Повеќе: КРАТКИ СОВЕТИ ЗА СПОРТУВАЊЕ СО СЛУШНИ ПОМАГАЛА

Copyright © 2016 Sluh 1 . All rights reserved.   developed by infinitysolutions