Јавете се веднаш на +389 2 307 60 61

Пролетни совети за подобар слух

 Доаѓањето на пролетта претставува големо освежување и предизвикува позитивно чувство кај сите. Се зголемуваат надворешните активности, уживањето во посвеж воздух, се почестите прошетките како и плановите за патувања во претстојниот летен период.

Но, кога имате оштетен слух, понекогаш сите овие активности ви претставуваат тешкотија и проблем ако се наоѓате надвор, опкружени со поголем број луѓе и бучава.

Повеќе: Пролетни совети за подобар слух

Сакате да го подобрите Вашето расположение? Проверете го Вашиот слух!

Многу фактори придонесуваат за добро ментално здравје, а решавањето на проблемот со оштетениот слух е едно од нив.

Истражувањата покажуваат дека луѓето со оштетен слух кои користат слушни помагала имаат помалку депресивни симптоми, поголем социјален ангажман и подобрен квалитет на живот од луѓето кои одбиваат да носат слушни помага.

Што знаеме за нетретираниот оштетен слух и расположението?

Повеќе: Сакате да го подобрите Вашето расположение? Проверете го Вашиот слух!

Што го предизвикува тинитусот?

Постојат повеќе причини кои водат до појавата на тинитус (зуење во ушите), но, најчесто тоа е изложеноста на бучава. Долгогодишната работа во бучна средина, без употреба на специјална заштитна опрема, го зголемува ризикот од развој на тинитус, како и од губење на слухот.

Повеќе: Што го предизвикува тинитусот?

Совети за Ноќ на вештерките

Кој е Вашиот омилен дел од Ноќта на вештерките? Вашите деца во костим? Кофите со бонбони или можеби страшната музика и украсите? Ноќта на вештерките е празник кој е забавно да се прославува, и е особено интересен за децата, бидејќи тие уживаат во забавата. Но, исто така е важно да се има предвид безбедноста, особено доколку имате оштетен слух или носите слушни помагала. Еве неколку едноставни совети кои ќе Ви помогнат да го извлечете максимумот од оваа забавна ноќ:

Повеќе: Совети за Ноќ на вештерките

Основен водич за батериите на слушните помагала

Батеријата е основен дел од секое слушно помагало, бидејќи ја обезбедува моќноста на апаратот. Овој водич нуди информации за тоа како да добиете најдобри перформанси од вашите Rayovac батерии.

Повеќе: Основен водич за батериите на слушните помагала

Како да го заштитите Вашиот слух

Штом еднаш Вашиот слух се оштети, тоа оштетување е трајно. Затоа, од исклучителна важност е негово рано откривање и преземање акција за изнаоѓање на најдоброто решение. Не чекајте, преземете чекори за Вашиот слух  додека не е предоцна! Во прилог Ви посочуваме неколку лесни начини за заштита на Вашите уши и Вашиот слух:

Повеќе: Како да го заштитите Вашиот слух

Кои се последиците од нетретирање на оштетениот слух

Оштетувањето на слухот влијае врз способноста на поединецот да комуницира со другите. Исклучувањето од комуникацијата може да има значително влијание врз секојдневниот живот, вклучувајќи го развојот и образованието, еднаквите можности, чувствата.

Повеќе: Кои се последиците од нетретирање на оштетениот слух

Како да препознаете оштетен слух кај дете

Оштетувањето на слухот е трета најраспространета хронична здравствена состојба која ги засега како возрасните лица така и децата. 34 милиони деца под 15 годишна возраст во светот имаат оштетен слух. Оштетувањето на слухот влијае на детските животи и на општеството. Влијае на развојот на говорот, јазикот и когнитивните способности, односно:

Повеќе: Како да препознаете оштетен слух кај дете

Copyright © 2016 Sluh 1 . All rights reserved.   developed by infinitysolutions