Јавете се веднаш на +389 2 307 60 61

Како до полесна комуникација со лицата со оштетен слух кога е задолжително носењето маски

Заедницата на лица со оштетување на слухот секојдневно се соочува со предизвици во комуникацијата и меѓусебното разбирање дури и во нормални услови.

Повеќе: Како до полесна комуникација со лицата со оштетен слух кога е задолжително носењето маски

Игри кои можат да ни покажат како е да се има оштетен слух

Не е лесно на луѓето без оштетување на слухот да им се објасни како е да се биде глув или наглув. Не постои висински начин да се објасни како е да не можеш да ги слушнеш сите звуци. Но постојат неколку игри и активности кои можат да симулираат со што глувите и наглувите луѓе се соочуваат секојдневно.

Повеќе: Игри кои можат да ни покажат како е да се има оштетен слух

Каков ќе биде слушниот апарат во иднината?

Технологијата за слушни апарати постојано еволуира и во краток период од неколку стотици години работите многу бргу се смениле. Па не можеме а да не си го поставиме прашањето: како слушните апарати би изгледале за сто години од сега?

Повеќе: Каков ќе биде слушниот апарат во иднината?

Летни совети за корисниците на слушни помагала

Летото конечно пристигна, а тоа значи патување на одмор, капење, сончање, забавување, и многу други активности! Еве неколку совети за правилно одржување на вашите слушни помагала во летниот период:

Повеќе: Летни совети за корисниците на слушни помагала

Совети за совршен состанок на Денот на вљубените

Денот на вљубените треба да биде посебен и романтичен, но за оние со оштетен слух може да биде голем притисок и да предизвика вознемиреност. Состанок во преполн бучен ресторан или прв состанок со некого со кого немаме историја за да се снајдеме во моментите кога нема до крај да слушнеме нешто, може лесно да ја расипе убавата прилика. Затоа прочитајте што можете да направите за да го имате совршениот состанок на Денот на вљубените доколку имате оштетување на слухот.

Повеќе: Совети за совршен состанок на Денот на вљубените

Може ли чаша вино на ден да го заштити вашиот слух?

Црвеното вино и губењето на слухот

Многу е кажано и за позитивните и за негативните аспекти од пиењето алкохол, во социјална смисла. Но, во последно време има подетални истражувања и на медицинските ефекти од конзумирањето на алкохол. За оние кои се загрижени за губењето на слухот, овие истражувања откриваат значајни, па дури и изненадувачки резултати.

Повеќе: Може ли чаша вино на ден да го заштити вашиот слух?

Како е да живееме со лице со оштетување на слухот?

Како е кога живееме со некој што има оштетување на слухот? Кога живееме со партнер кој има оштетување на слухот потребно е заемно да создадеме нови навики и прилагодувања за комуникацијата да се одвива лесно. Не е доволно само да бидеме запознаени со ситуацијата и со основите насоки на комуникација со лице со оштетен слух, како што е на пример, да му обрнеме внимание пред да разговараме со него. Прочитајте ги советите за тоа како да ја подобрите секојдневната комуникација со лице со оштетен слух.

Повеќе: Како е да живееме со лице со оштетување на слухот?

Како да го одржувате вашиот аудио процесор

Кога нешто секојдневно се користи, секогаш постои можност тоа да се амортизира. Но, со неколку мали трикови, ќе можете лесно да го одржувате вашиот аудио процесор во одлична состојба.

Повеќе: Како да го одржувате вашиот аудио процесор

Copyright © 2016 Sluh 1 . All rights reserved.   developed by infinitysolutions