Јавете се веднаш на +389 2 307 60 61

ПРЕДНОСТИ ОД НОСЕЊЕ НА ДВЕ СЛУШНИ ПОМАГАЛА

Со губење на слухот на двете уши, квалитетот на звукот станува значително помал, потешко е да се лоцира изворот на звукот и да се разбере говорот. Центарот за слух  во мозокот се потпира на два независни „микрофони" - ушите.

Повеќе: ПРЕДНОСТИ ОД НОСЕЊЕ НА ДВЕ СЛУШНИ ПОМАГАЛА

Подгответe ги вашите уши за пролетта

Пролетта носи многу убави нешта, како цутот на цвеќињата, мирисот на тревата, црцорот на птиците, како и огромен број на надворешни активности. Но, исто така, носи и промена на температурата и притисокот во воздухот кои можат да предизвикаат потешкотии на вашите уши и да придонесат за нарушување на слухот.

Повеќе: Подгответe ги вашите уши за пролетта

Зошто ги сакаме гласните звуци?

Гласните звуци можат да го оштетат нашиот слух, но во ноќните клубови нè прават да се чувствуваме возбудени, да се дружиме повеќе, да ги намалиме потенцијалните конфликти и да имаме позитивно влијание врз бизнисот.(Според студија направена во Нов Зеланд)

Повеќе: Зошто ги сакаме гласните звуци?

ТИНИТУС (ЗУЕЊЕ ВО УШИТЕ)

Стотици милиони луѓе во светот се соочуваат со состојба на тинитус или зуење во ушите.Чувството го опишуваат како постојано зуење,ѕвонење, свирење,пулсирање, вода или бранови од вода, па дури и константен звук на музика во ушите, кои не се поврзани со надворешни звуци.

Повеќе: ТИНИТУС (ЗУЕЊЕ ВО УШИТЕ)

СОВЕТИ ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА СЛУШНИТЕ ПОМАГАЛА ВО ЗИМСКАТА СЕЗОНА

Слушните помагала се дизајнирани да функционираат на многу ниски температури. Студеното време не претставува пречка за нивна беспрекорна работа и нивна постојана употреба, но ненадејната промена на температурата може да доведе до појава на поголема количина на влага која може да ја оштети електрониката на слушното помагало.

За да не дојде до кондензација и оштетување на електрониката на слушното помагало, потребно е да ги следите следните совети:

Повеќе: СОВЕТИ ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА СЛУШНИТЕ ПОМАГАЛА ВО ЗИМСКАТА СЕЗОНА

Зошто децата треба да носат разнобојни слушни помагала

Дали сте знаеле дека слушните помагала доаѓаат во огромен спектар на бои?

 

Доколку сте родител на дете со оштетен слух, треба да знаете дека изборот на слушно помагало не е секогаш бежова, црна или кафена боја. Куќиштата на слушните помагала, индивидуалните влошки и хорните на слушните помагала се достапни во најразлични бои, кои можат да се комбинираат во зависност од желбата на корисникот.

Повеќе: Зошто децата треба да носат разнобојни слушни помагала

Грижа за слушните помагала на дождливо време

Сите слушни помагала се комплексни електронски уреди за кои е потребна посебна грижа и внимателен третман. Иако тие се исклучително стабилни и  направени од соодветни флексибилни материјали за максимална заштита, доколку не се третираат на правилен начин, може лесно да се оштетат.

Повеќе: Грижа за слушните помагала на дождливо време

СОВЕТИ ОД КУПИДОН ЗА ДОБРО СЛУШАЊЕ НА ДЕНОТ НА ВЉУБЕНИТЕ

Овој ден на вљубените ,вложете малку напор во зајакнување на вашите комуникациски вештини и прославете го со особата која ви е посебно драга. Изберете посебно место, каде вашиот партнер нема да се грижи за преголемата бучава, особено ако тој/таа има оштетен слух.

Денот на вљубените треба да биде романтичен, па затоа имајте ги на ум следниве совети:

Повеќе: СОВЕТИ ОД КУПИДОН ЗА ДОБРО СЛУШАЊЕ НА ДЕНОТ НА ВЉУБЕНИТЕ

КРАТКИ СОВЕТИ ЗА СПОРТУВАЊЕ СО СЛУШНИ ПОМАГАЛА

Современите слушни помагала се дизајнирани да бидат отпорни на влага и прашина, со цел да ги задоволат корисниците кои водат активен начин на живот и често спортуваат. Но, сепак постојат неколку совети кои треба да се практикуваат за  заштита на  помагалата од несакани надворешни влијанија.

Повеќе: КРАТКИ СОВЕТИ ЗА СПОРТУВАЊЕ СО СЛУШНИ ПОМАГАЛА

КАКО ДО БЕСПЛАТНО СЛУШНО ПОМАГАЛО

Фондот за здравствено осигурување на Р.Македонија му овозможува на секој осигуреник да подигне слушно помагало кое е целосно на терет на фондот.

На секои 5 години секој осигуреник има право на едно слушно помагало , кое го подига од специјализирана продавница за слушни помагала и кое е дигитално и се подесува индивидуално според оштетувањето на слухот. Со исклучок  на децата до 18 годишна возраст на кои им следуваат две слушни помагала на секои 2 или 3 години, во зависност од возраста.

Повеќе: КАКО ДО БЕСПЛАТНО СЛУШНО ПОМАГАЛО

Copyright © 2016 Sluh 1 . All rights reserved.   developed by infinitysolutions